UAE VAT on Exported Services: When Does the 0% Rate Apply?
VAT
ZUWAYLA Editorial Team
Quick answer: A service supplied by a UAE business to a foreign customer is not automatically zero-rated for VAT. The treatment depends on the place of supply and the requirements for zero-rating under Article 31 of the VAT Executive Regulation, together with the nature of the service, the recipient’s position and the relevant exclusions.
This question is particularly important for consulting firms, software companies, marketing agencies and professional service providers with customers in Europe, the UK, the US and other markets.
Why an overseas invoice is not enough
Many businesses apply a simple rule: if the customer is abroad, issue a 0% VAT invoice. That is not a complete legal test.
The supplier should first identify what it is actually providing and determine the applicable place-of-supply rules. If a supply falls within UAE VAT and the supplier wishes to apply zero-rating, the relevant legislative conditions must be met.
An overseas billing address and a foreign bank transfer may help establish commercial facts. Neither document alone decides the VAT result.
Understand the Article 31 conditions
Article 31 sets out circumstances in which the export of services can be zero-rated. Under the general condition in Article 31(1)(a), the review includes whether the recipient meets the residence and location requirements when the services are performed, whether the services are directly connected with UAE real estate or movable assets, and whether other special place-of-supply rules change the position.
There are other routes to zero-rating for certain services actually performed outside the Implementing States or qualifying arrangements. The exact provision matters, and it should be identified in the tax working paper.
The Executive Regulation was amended, including changes effective from November 2024. The FTA’s clarification VATP040 explains significant changes affecting exported services. Businesses should therefore check the amended rules rather than rely on old VAT examples or generic internet summaries.
Four issues that deserve a closer review
1. Where is the recipient for VAT purposes?
A business’s place of incorporation is not always the complete answer. The relevant residence and presence conditions need to be considered under the legislative definitions and the specific type of supply.
2. Who actually receives the service?
The contract may name an overseas entity while the work is delivered to or used by a UAE party. The reviewer should examine the agreements, correspondence and factual service delivery. Avoid assuming that the invoice recipient settles every question.
3. Does the service relate directly to UAE assets or real estate?
Some services connected directly to real estate or movable assets situated in the UAE are subject to special restrictions. The detail matters, especially after the amendments reflected in VATP040.
4. Are there special place-of-supply rules?
Some categories of services have separate rules. If those apply, the business may not be entitled to use the general exported-services rule. Classification must come before choosing a rate.
What supporting evidence should a business keep?
The appropriate records depend on the transaction but may include the signed agreement, statement of work, invoices, evidence of the customer’s business and location, correspondence identifying the beneficiary, service delivery records and a short written legal assessment.
Where facts are unclear, management should seek clarification rather than apply a zero rate by assumption.
A simple scenario to test
A UAE company provides strategic consulting to a UK-incorporated business. The invoice is issued in GBP and the payment arrives from the UK. Those facts do not, by themselves, prove that the service qualifies for zero-rating.
The UAE supplier still needs to consider the recipient’s relevant presence, the actual service, where and to whom it was performed, and whether any exception or special rule applies. A written conclusion should identify the precise provision relied upon.
This is a fictional learning scenario, not an opinion about any particular taxpayer.
Frequently asked questions
Do all services billed to foreign clients have 0% VAT? No. Each supply needs an analysis of the place-of-supply and zero-rating requirements.
Does payment in foreign currency prove export? No. Currency and bank details are supporting commercial information, not the legal test.
Could a service to an overseas group company be standard-rated? Yes, depending on the actual facts and applicable provisions. The legal customer and service arrangements should be reviewed.
What should be done if the evidence is incomplete? Obtain the relevant facts and documents before confirming the VAT treatment, and consider the proper correction route if a return was already filed.
Related reading
Official references
Unsure how a service should be treated? Request a VAT Advisory Review before relying on a 0% conclusion.
General information only. This article is not tax, legal or investment advice and does not replace an assessment of your circumstances. Legislation and guidance may change. Obtain professional advice before acting.
Request a VAT Advisory Review
Continue reading
UAE Tax Health Check: What to Review Before Filing
A practical checklist for management teams that want to review their tax positions—not just the final figures—before filing.
Independent Tax Review: Why UAE CFOs Need a Second Opinion
A second reviewer does not replace the finance team. The objective is to test important assumptions and document the basis for management decisions.
ZUWAYLA
Independent thinking. Clearer tax decisions.
UAE Corporate Tax · VAT · Independent Tax Reviews
© 2026 ZUWAYLA. General information only; not a substitute for advice on your circumstances.